Профилактика на климатици

Профилактика на климатици

    

                     Профилактика на климатици

 Профилактика на климатици Една от дейностите, които имат за цел да възвърнат първоначалната ефективност на вашата климатична система се нарича профилактика на климатици. Този процес включва разнообразни по вид етапи, които със сигурност ще допринесат за удължаване живота на вашия климатик, както и за неговата перфектна работа дори в най-екстремни условия през лятото и зимата.

Сред ключовите неща, върху които задължително трябва да се наблегне при профилактика на климатици са техните филтри. Редовното им измиване и почистване, както и тяхната подмяна при нужда е в състояние да ви гарантира един по-висок коефициент на полезно действие, както и да обезпечи приятния аромат и свежестта на въздуха в климатизираното помещение.

Друга важна задача за всеки, решил да извърши профилактика на домашния климатик е измерването на нивата на хладилен агент в системата и неговото налягане, което е съществено за правилната експлоатация на този тип машини. При нужда в климатика трябва да се добави и допълнително количество фреон, което да подобри работата и да повиши ефективността на системата. Най-често обаче този тип дейности е добре да поверите в ръцете на опитни професионалисти по профилактика на климатици, за да не причините повече вреди, отколкото ползи за климатичната инсталация у дома.

След като се коригират нивата на фреон и се направи почистване или подмяна на филтрите, то следва да почистим и топлообменниците, които често задържат прах, алергени и са източници на неприятни миризми и дискомфорт за обитателите. Не е тайна, че натрупването на прах и мръсотия по тези компоненти са една от най-масовите причини за преждевременното изгаряне на компресора – неприятен момент, който може да ни коства сериозен финансов ресурс, за да бъде отстранен.

При нередовно почистване на климатика се намалява топлобмена с 15 до 20%, което увеличава консумацията на електроенергия. За това спомагат праха, цигарения дим, различни видове микроорганизми и бактериите.
Последствията от тях могат да бъдат: кихане, раздразнение на гърлото при някои хора и на очите. Също така неизвършването на редовно профилактиране на климатичната техника може да доведе и до неприятна миризма от климатика. Чрез спрея почиствате и дезинфекцирате климатика и по този начин спирате разнасянето на микроби и бактерии във въздуха.
Извършването на профилактика на климатици често е подценявано от клиентите, защото те разсъждават на принципа, че щом нещо работи, то по-добре е да не го пипат. Все пак обаче при работата на вашия климатик може да има симптоми, които само специалист може да улови и да реши. Бездействието при такива случаи води до ускорена амортизация на някои части, а често това се прехвърля и върху останалите конструктивни елементи, защото техническите компоненти логично се износват или замърсяват с времето.
Ако трябва да систематизираме някои от най-важните неща, които се включват при профилактика на климатик, то ето малък списък, който да ви даде някои насоки:

  • Проверка нивата на хладилния агент – най-често се прави, ако се усеща явна нужда от тази процедура.
  • Измерване на температурата на входящите и изходящите въздушни потоци към и от вашия климатик.
  • Почистване на филтрите от натрупани прахови и други частици, които могат да намалят ефективността на един климатик.
  • Почистване на вътрешните компоненти на климатика след техния демонтаж – това най-често включва невидимата по принцип част на кутията, но и други неща, които имат пряко участие в работата на климатичната ви система.
  • Проверка за изправност на кондензния маркуч и мерки, ако е открита нередност.
  • Проверка за изправност на външното тяло на климатика като това логично се фокусира върху работата на вентилатора, чието неправилно функциониране може да бъде в сериозен ущърб за един собственик на климатична система.
  • В зависимост от съответния случай и условия, при които се извършва профилактика на климатици , то може да се добавят и допълнителни или по-конкретни дейности.

Ето и нашите отговори на вашите въпроси:

-Кога се налага профилактика на нашия климатик?
Профилактика на климатици е добре да се прави по план, а не само при възникване на проблеми с климатичната система. Един от най-добрите моменти за профилактика се оказва този, преди навлизане в активен сезон, когато използвате с висок интензитет своя климатик.
-Кога е нужно да се допълва една климатична система с хладилен агент?
При всяка стандартна профилактика на климатици се провеждат и дейности по измерване количеството на хладилния агент в системата. Оптималното количество агент позволява на нашите климатици да работят максимално ефективно и да не пропускаме ползи от тяхната дейност. След измерването със специално оборудване, техникът преценя нужно ли е да се добави още хладилен агент или не.
-Профилактиката отстранява ли неприятните миризми и шума?
Краткият отговор е да. При профилактика на вашия климатик се почистват или подменят филтрите, които са най-вероятната причина за появата на неприятна миризма. Същото важи и за звука, който може да е генериран от натрупването на прах и мръсотия по вътрешните части на климатика и така да се затруднява неговата работа и да се генерират повишени нива на шум.
Колко време отнема профилактиката на климатиците ни?
Профилактиката на климатик не е дълъг процес. Най-често в рамките на 1-2 часа всичко е готово и вашият климатик може да започне да функционира нормално, както в деня, в който сте го закупили и монтирали в своя дом. Не е нужно да се притеснявате за замърсявания в жилището си, тъй като професионалистите знаят отлично какво правят и ликвидират напълно подобна опасност.
-Защо е нужна профилактиката на климатици?

Профилактиката на климатиците у дома или в нашия офис е ключова дейност, която обезпечава тяхното нормално функциониране и гарантира максимален ефект от работата на нашия климатик. Редовната грижа за климатичната инсталация под формата на профилактика освен всичко останало ще ни гарантира и по-дълъг живот за този тип системи, което разбира се спестява сериозна инвестиция за покупката на нов климатик.
При липса на профилактика на климатичните системи у дома, то те могат да разнасят прах и алергени, които са натрупани по вътрешните им части, а това важи с пълна сила за по-старите модели климатици, които не са снабдени с модерни филтри за подобряване на качеството на въздуха в климатизираното помещение. Профилактика на климатици Една от дейностите, които имат за цел да възвърнат първоначалната ефективност на вашата климатична система се нарича профилактика на климатици. Този процес включва разнообразни по вид етапи, които със сигурност ще допринесат за удължаване живота на вашия климатик, както и за неговата перфектна работа дори в най-екстремни условия през лятото и зимата.
Сред ключовите неща, върху които задължително трябва да се наблегне при профилактика на климатици са техните филтри. Редовното им измиване и почистване, както и тяхната подмяна при нужда е в състояние да ви гарантира един по-висок коефициент на полезно действие, както и да обезпечи приятния аромат и свежестта на въздуха в климатизираното помещение.Редовната профилактика на климатици, както споменахме в началото подсигурява и по-дългия експлоатационен живот на този тип системи. При липса на профилактика на климатичните системи у дома, то те могат да разнасят прах и алергени, които са натрупани по вътрешните им части, а това важи с пълна сила за по-старите модели климатици, които не са снабдени с модерни филтри за подобряване на качеството на въздуха в климатизираното помещение.