ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ

ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ

Въпрос: Mога ли да се отоплявам с климатик?

Да, можете да се отоплявате с климатика, важното е да изберете качествен климатик от реномиран производител, добре да обясните характеристиките на помещението на консултанта и как искате да използвате климатика. Климатика трябва да има запас от мощност поне 30-40% за да може да ви отоплява при ниски температури!


Въпрос: Колко ще ми струва отоплението с климатик?

Отговор: Трудно е да се пресметне разхода на енергия, тъй като той зависи не само от вида на климатика, а и от характеристиките на вашето помещение, климата на населеното място и т.н. Естествено разхода за отопление с един и същи климатик в по-топло или по-студено населено място ще е различен. Ясно е също, че пак с един и същи климатик, ако имате изолация и хубава дограма, разходите за отопление/охлаждане ще са по-ниски от колкото ако помещението не е изолирано и е със стара дограма.  
Въпрос: Докато климатика работи в режим отопление изведнъж спира. Чува се някакво съскане и от външното тяло излиза пара. Какво става?

Отговор: Това е нормален процес на обезскрежаване. При този режим в топлообменника на външното тяло навлизат горещи фреонови пари, за да разтопят образувалата се по него скреж. Това е нормално да се случва на период от около 40 мин, като в зависимост от външните температури може да бъде на по-кратък или по-дълъг период. Процеса на обезскрежаване се индикира от вътрешното тяло чрез специфично за модела мигане на контролните лампи.

Въпрос: Къде е най-подходящо да се монтира климатика?

Отговор:Външното тяло е се монтира на място, където има подходящ достъп. Това е важно, за да може да се прави профилактика и да се сервизира климатика в случай на нужда.
Вътрешното тяло е добре да бъде близко до външното тяло и до външните стени. Първо защото, колкото по-дълги са тръбите, толкова по големи са загубите, а и толкова по скъп е монтажа и второ—топлината и студа идват от външните стени и прозорците, а не от коридора, банята и т.н.
Няма особено голямо значение един климатик дали ще се монтира, на южна, северна или друга страна на вашето жилище. Той е конструиран да работи независимо от ориентацията си спрямо земните посоки.

Въпрос: Коя марка бихте ни препоръчали?

Отговор: Бихме ви препоръчали класни марки на утвърдени производители.
Висок клас, където са най-скъпите и хубави японски климатици MITSUBISHI, DAIKIN.

Въпрос: Нужно ли е да се прави профилактика?

Отговор:Да

Чистете редовно филтрите и правете основна профилактика. Тъй като климатика върти въздуха в помещението, то няма начин в него да не навлиза и прах. В комбинация с това, че през лятото климатика прави конденз филтрите са особено подходящо място за развитие на плесени. Ако поддържате климатика чист и правите редовна профилактика той не само ще бъде безвреден за вас, но и ще ви осигури уют и комфорт.  

Въпрос: Какви функции имат съвременните климатици?

Отговор: Основните функции, които предлага един добър съвременен климатик са:
Отопление, Охлаждане, Автоматичен ( климатика сам определя дали на охлаждане и дали на отопление да работи в зависимост от зададената температура на комфорт), изсушаване (активно отнема влага от помещението), вентилация ( работи само като вентилатор), таймер (който да пуска и спира климатика в зададено от вас време), режим Hi Power или пълна мощност, който можете да активирате за бързо загряване или охлаждане на помещението, икономичен (наричан още нощен или тих режим).

Имат също различни режими за движение на клапите и различни видове филтри, йонизатори, плазми и т.н.
Когато избирате климатик, помнете че го купувате преди всичко да се охлаждате и/или отоплявате с него. Така че го подберете климатика най напред по: необходимата мощност, качеството на марката и коефициента COP. Всички други екстри са изключително полезни, но не бива да бъдат водещи при избора Ви.

Въпрос: Опасен ли е за здравето климатика?

Отговор: Сам по себе си климатика е уред, който духа студен или топъл въздух. Той няма как да е опасен за вашето здраве, стига да го експлоатирате правилно. Ето какви са основните изисквания за безопасна употреба на вашия климатик:

· Най-напред прочетете внимателно инструкцията за експлоатация и стриктно спазвайте всички точки описани в нея.

· През лятото не стойте директно срещу струята на климатика. Настройвайте клапите така, че да насочват  струята на въздушния поток хоризонтално. Студения въздух е по-тежък от горещия и сам ще слезе надолу.

· През лятото правилната вътрешна температура е около 7до 9 градуса по-ниска от външната. Ако навън е +36 градуса, настройте климатика на не по-малко +27 градуса. В противен случай при влизане и излизане от помещението стресирате организма с голямата температурна разлика (т.нар.термичен шок).

 Въпрос: Шумен ли е климатика?

Отговор: Шума е много специфичен фактор, който различните хора възприемат по различен начин. Така или иначе шума, който се създава от един климатик не е по-силен от шума на компютъра например. Шума на вътрешното тяло е доста нисък не би следвало да ви дразни. Показателите в децибели, можете да видите за всеки от продуктите.

Външното тяло на класните климатици в общия случай почти не се чува как работи и на практика няма да пречи на вас или на съседите ви. Като изключение в много редки случаи се получава по-силен шум, през зимата, когато тампоните на климатика се втвърдяват и не могат толкова добре да обират вибрациите. В тези случаи има отработени решения, които решават проблема в зависимост от конкретната специфика.

Въпрос: Мога ли с един климатик да отоплявам/охлаждам повече от едно помещения?

Отговор: Не. По този начин винаги в едното помещение ще бъде много по-топло или студено от другото. Ще претоварвате климатика и ще увеличите значително разхода на електроенергия, а вероятността да настинете през лятото става огромна.